Pomona Puur Natuur opent de blik
1 juli 2024 – 30 juni 2025.
Pomona vzw ondersteunt een vernieuwend, herstellend en coöperatief landbouwsysteem, waar consumenten en landbouwers samenwerken en investeren in hun voedselproductie door middel van duurzame landbouwsystemen. Ons model is zowel landbouwkundig als sociaal herstellend met focus op transitie. We werken dit coöperatief en herstellend model lokaal uit en vergroten het draagvlak voor agro-ecologie in het algemeen en agroforestry in het bijzonder door middel van wetenschappelijk onderzoek, samenwerking met experts en door middel van innovatieve communicatie (o.a. animatie, video, infographics, andere media). De doelstelling is uiteindelijk tot een volledig gesloten economisch en ecologisch systeem te komen, waar de voedingsproductie volledig samenvalt met de voedingsnoden van de omgeving waardoor het aantal externe inputs (energie, bemesting, plaagbestrijding) op ons voedselsysteem zo beperkt mogelijk wordt.
Het afgelopen jaar is bij Pomona Puur Natuur de Pfos problematiek over hen heen gevallen. De coöperanten, leden en klanten van de winkel hadden bezorgdheden. We hebben veel toelichting moeten geven. Financieel kreeg het bedrijf klappen. Vervolgens verstrengden de regels rond pfos-waarden in eieren. Onze kippen moesten geruimd worden. In dit zelfde jaar wilde de coöperatie opstarten met dieren in het model. De plannen werden uitgesteld om daarvoor in de plaats educatieve activiteiten, workshops, rondleidingen en infomomenten te organiseren om zo veel mogelijk van alle doelgroepen verbonden te houden aan onze boerderij. Samen met de coöperanten worden een aantal business cases uitgewerkt met dieren in ons boerderijmodel.
Realisaties:
12 samenwerkdagen met 6 verschillende partners
Enclavewerking en project Finca ism Raakzaam
1 businessplan ism Raakzaam
Uitdagingen:
Pfos-probematiek waardoor de integratie van dieren niet evident is wegens geen mogelijkheid voor dierlijke productie. Wel voor zorg, gezelschap en/of educatie.
Infrastructuur op boerderij moet aangepast worden (investeringsproject), maar bijkomend noodzakelijk in kader van opslag en direnverblijven.
Communicatie niet altijd evident met vele partners.